Zo belangrijk is ontspanning op de werkvloer

 Zo belangrijk is ontspanning op de werkvloer

We weten allemaal dat we zo nu en dan een pauze moeten inlassen en even frisse lucht moeten krijgen. Toch wordt het voor sommige mensen steeds lastiger om hier tijd voor vrij te maken. Hierdoor wordt ons stressniveau steeds hoger met alle gevolgen van dien. We kunnen er dus niet omheen draaien dat ontspanning op de werkvloer enorm belangrijk is. De voordelen van ontspanning ontdek je hieronder.

Minder ziekteverzuim

Stress is de grootste boosdoener van beroepsziekten op de werkvloer. Door stress kunnen mensen een burn-out krijgen, een depressie of een andere psychische ziekte. Jaarlijks zijn er ongeveer een miljoen Nederlanders die hier te maken mee krijgen. Het is daarom belangrijk om zo nu en dan even een kleine pauze in te lassen tijdens jouw werkdag, waardoor de stress even verleden tijd wordt. Ook al is dat maar om even een kopje koffie te drinken. Hierdoor kun jij je even volledig ontspannen en je hoeft even niet te denken aan je werkzaamheden. Ook een vakantie doet wonderen: je komt zeker weten opgeladen terug waardoor jij vol goede moed begint aan jouw werkdag. Werkkleding aan, de naambadge opspelden en je kunt gaan met die banaan!

Hogere productiviteit

Als je stress ervaart kunnen er ook lichamelijke klachten optreden. Denk bijvoorbeeld aan een zere rug, een stijve nek en hoofdpijn. Hierdoor zal je minder productief zijn op je werk. Ook mentale klachten als concentratieproblemen en slecht slapen hebben te maken met veel stress. Daarnaast raak je sneller afgeleid wanneer je stress ervaart. Ontspan daarom regelmatig. Maak een praatje met een collega of loop buiten een blokje om. Met een lager stressniveau ben je meer ontspannen, je gaat je positiever voelen en dat heeft weer positieve gevolgen voor jouw prestaties. 

Betere band met de collega’s

Als je veel stress ervaart, heb je vaak een korter lontje. Hierdoor ben je snel op de teentjes getrapt waardoor er wellicht onderlinge irritaties naar collega’s kunnen ontstaan. Dit is ook een van de vele oorzaken waardoor er conflicten kunnen ontstaan. Ook ga je je eerder verdedigen als je veel stress ervaart. Al deze zaken bevorderen de werksfeer onderling natuurlijk allesbehalve. Wanneer je samen met jouw collega’s even zal ontspannen, zal de samenwerking onderling ook een stuk beter worden. Dit resulteert dan weer in het opbouwen van een goede band met jouw collega’s.

Het bedrijf krijgt een beter imago

Wanneer je als bedrijf zijnde aan de buitenwereld laat zien dat je investeert in stressmanagement, krijgt jouw bedrijf een beter imago. De werknemers zullen namelijk tevreden zijn hoe er wordt omgegaan met stress en vaak wordt dit verspreid door mond-tot-mondreclame. Ook zullen de medewerkers het bedrijf minder snel verlaten wanneer er aandacht wordt besteed aan stressmanagement. Door een beter imago word je als bedrijf zijnde ook nog eens aantrekkelijk op de arbeidsmarkt. Hierdoor trek je weer nieuwe talenten aan. Dat is nog eens een fijne win-winsituatie.

Zo pak je een ontspannen werkomgeving aan

Genoeg voordelen wat een ontspannen werkomgeving met zich meebrengt, dus. Maar hoe pak je dit aan? Maak een ruimte vrij waar de collega’s onderling even de dagelijkse werksleur kunnen vergeten. De ene collega heeft behoefte aan een potje tafelvoetbal terwijl de ander simpelweg behoefte heeft aan stilte om zich heen. Het is belangrijk om rekening te houden met de behoeften van jouw collega’s. Ook is het een aanrader om een activiteit te organiseren, bijvoorbeeld mindfulness. Dit is een meditatievorm waardoor de stress wordt verminderd en de positiviteit omhooggaat. Hierdoor kun je met een ontspannen en voldaan gevoel de werkdag afsluiten. De naambadges mogen af, de werkkleding mag worden ingeruild voor een chillpak en morgen staat er weer een gloednieuwe werkdag voor de deur.

onlino

Related post

Leave a Reply