4 innovatieve oplossingen voor duurzaam bouwen

 4 innovatieve oplossingen voor duurzaam bouwen

Wanneer er over bouwen wordt gesproken, voert duurzaam bouwen steeds vaker de boventoon. En dat is maar goed ook, want de aardbol heeft veel te verduren. We moeten denken in oplossingen om de aardbol te redden en duurzaamheid helpt daarbij een handje. Zo is duurzaam bouwen beter voor het milieu, is het gezonder voor de mens en behoudt het de biodiversiteit. Er bestaan meerdere manieren hoe je duurzaam bouwen kunt aanpakken. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rij.

1. Natuurinclusief bouwen

Een nieuwe manier voor duurzaam bouwen is natuurinclusief bouwen. Bij natuurinclusief bouwen wordt de biodiversiteit behouden. Deze bouwwijze heeft meerdere voordelen. Het is beter voor de flora en fauna, voor de mens maar ook om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Denk maar aan groene daken, groene tuinen en groene gevels die de stad een stuk koeler maken. Ook vleermuistillen in de omgeving en verblijfplaatsen voor gierzwaluwen en mussen in de gevel behoren tot het natuurinclusief bouwen. Al deze producten vind je terug in het assortiment van Unitura, waarbij ecologische kwaliteit vooropstaat. 

2. Gebruik van natuurlijke materialen

Om het milieu zo min mogelijk te belasten, is het een goede manier om gebruik te maken van natuurlijke materialen. Je stoot met natuurlijke materialen minder CO2 en stikstof uit. Bovendien vervuil je de grond, het water en de lucht minder wanneer je kiest voor natuurlijke materialen. Denk aan natuurlijke materialen als hout uit duurzame bossen, bamboe en gerecycled metaal. Ook het recyclen van materialen is een goede, duurzame manier. Door materialen opnieuw te gebruiken hoeven er bijvoorbeeld geen nieuwe bomen gekapt te worden.

3. Energieneutraal bouwen

Alle nieuwe gebouwen in Nederland moeten sinds 1 januari 2021 bijna energieneutraal zijn. Energieneutraal bouwen is een duurzame manier van bouwen. Een energieneutraal gebouw wekt energie op en verbruikt vervolgens deze hoeveelheid energie zelf. Dit gebeurt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Energieneutraal bouwen brengt veel voordelen met zich mee. Zo wordt er minder CO2 uitgestoten en natuurlijk bespaar je een boel op de maandelijkse kosten.

4. Prefab bouwen

Een andere manier van duurzaam bouwen is door het gebouw te prefabriceren. Je kunt bijvoorbeeld een prefab woning bouwen. Hierbij wordt jouw woning kant-en-klaar in de fabriek gemaakt, zonder dat er rekening hoeft gehouden te worden met bijvoorbeeld weersomstandigheden. Hierdoor worden er zo min mogelijk materialen verspild en er kan worden gekozen voor duurzame materialen. Bovendien is prefabricage een toevoeging in het circulaire bouwen, waarbij er herbruikbare en natuurlijke grondstoffen worden gebruikt zoals duurzaam hout. 

onlino

Related post

Leave a Reply