Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat

 Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat

Ben je van plan om te gaan stoppen met het geven van borstvoeding? Dan is het belangrijk dat je dit geleidelijk afbouwt. Hoewel het een mooi moment is tussen jou en jouw baby, het kan voor komen dat jij of de baby behoefte heeft aan het stoppen met geven of krijgen van borstvoeding. Hieronder lees je hoe dit aanpakt. Echter, is het goed om te benoemen dat er geen ‘beste’ en ‘slechtste’ manier is.

Ontstekingen voorkomen

Zoals net al even kort is benoemd, is het verstandig om het geven van borstvoeding langzaam af te bouwen. Hierdoor heb je minder kans op ontstekingen aan de borst en verstoppingen aan de melkkanalen. Geef daarom alleen nog maar borstvoeding als je stuwing voelt. Hierdoor merkt jouw borst dat er minder melk uit jouw borsten komt, waardoor de melkproductie een stuk sneller afneemt. Je kunt ook een kolfapparaat gebruiken wanneer je aanvoelt dat de borsten gaan stuwen. 

Borstvoeding tot een jaar

Vaak wordt het advies gegeven om sowieso borstvoeding te geven totdat jouw kindje een jaar oud is. Wanneer je overgaat naar vaste voeding, zal de melkproductie teruglopen. Vervang allereerst de borstvoeding die het minst favoriet is bij jouw baby: meestal is dit de voeding in de avonduren. Jouw lichaam zal hier langzaam aan wennen en zo kun je rustig blijven afbouwen. Wees je er wel van bewust dat het afbouwen van de borstvoeding wellicht sneller gaat dan je verwacht.

Oefenhapjes vanaf zes maanden

Wel kun je alvast beginnen met het geven van kleine hapjes van vast voedsel wanneer jouw baby een leeftijd heeft van zes maanden. Vanaf die leeftijd kan jouw kind langzaam wennen aan verschillende smaken en texturen. Dit worden ook wel de oefenhapjes genoemd. Je kunt bijvoorbeeld gepureerde groente geven of een geprakt stukje fruit. Een handig hulpmiddel hiervoor is een staafmixer voor babyvoeding. Dit zijn krachtige mixers die het eten fijn kunnen malen.

Tips voor het afbouwen van borstvoeding

Het afbouwen van borstvoeding gaat niet altijd even makkelijk. Wel zijn er een aantal tips waar je rekening mee kunt houden wanneer je van plan bent om de borstvoeding af te bouwen. Allereerst kun je alvast oefenen met een babyflesje wanneer jouw kind vier weken oud is. Hierin doe je wat afgekolfde melk. Laat iemand anders de baby voeding geven, in plaats van de moeder. Zo raakt de baby gewend aan het flesje en aan een ander persoon. 

Bovendien is het belangrijk om stil te staan dat het stoppen van borstvoeding niet binnen een paar dagen is gepiept. Zowel jouw baby als jouw borsten hebben de tijd nodig om hieraan te wennen. Het is belangrijk om dit rustig af te bouwen, omdat dit zo’n intiem moment is tussen jullie twee. 

Als het afbouwen niet zo gaat als jij had gehoopt, kun je altijd advies aan een deskundige vragen. Zo’n persoon wordt een lactatiekundige genoemd. Hij of zij zal samen met jou en de baby zoeken naar een geschikt alternatief hoe jullie het beste langzaam de borstvoeding kunnen afbouwen.

Lilian

Related post

Leave a Reply