Elektrisch rijden: deze kosten komen er allemaal bij kijken

 Elektrisch rijden: deze kosten komen er allemaal bij kijken

Leef jij duurzaam en maak jij bewuste keuzes? Dan past elektrisch rijden goed in dat rijtje. Elektrisch rijden is ten opzichte van een brandstofauto veel beter voor het milieu. Veel mensen denken dat een elektrische auto niet te betalen is en veel duurder is dan een brandstofauto. Wellicht is een elektrische auto in aanschaf dan wel duurder, maar maandelijks kun je wel goedkoper uit zijn. Hieronder lees je meer.

Opladen in plaats van tanken

Waarschijnlijk het grootste punt waar je aan moet wennen als je de brandstofauto inruilt voor een elektrische variant: je hoeft niet meer te tanken. In plaats daarvan laad je de auto op aan een laadpaal. In veel gevallen is het wel nodig om een laadpaal aan huis te nemen. Zo kun je de auto in de nacht opladen, zodat je ’s morgensvroeg gewoon kunt wegrijden naar het werk met een volle accu. Toch is het opladen van zo’n auto natuurlijk niet gratis en moet je voor de kosten van het aantal kWh zelf opdraaien. In dat geval is zonnepanelen bestellen zo’n gek idee nog niet: hiermee wek je zelf energie op en kun jij heel voordelig jouw auto opladen. 

Denk aan je autoverzekering

Als jij jouw auto inruilt voor een andere, is het belangrijk om een andere autoverzekering af te sluiten. Zoals we allemaal weten is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten als je een auto op jouw naam hebt staan. Bovendien gelden er voor iedere auto gelden weer andere tarieven, zo ook wanneer jij kiest voor een elektrische auto. De premie van de autoverzekering wordt onder andere uitgerekend op basis van de waarde en het gewicht, en laat elektrische auto’s nou net zwaarder – de accu van de elektrische auto is zwaar – en nieuwer zijn dan de gemiddelde auto. Gelukkig kun je met een vergelijkingssite de verzekering voor je auto vergelijken op een eenvoudige manier, zodat je alsnog de laagste prijs hebt voor jouw elektrische wagen.

Check subsidies waar je recht op hebt

Vanuit de overheid word je aangemoedigd om te kiezen voor een elektrische auto. Zo hoef je natuurlijk tot en met 2024 geen wegenbelasting te betalen. Dat scheelt een boel. Bovendien is het bijtellingspercentage ook nog steeds een stuk lager dan die van een brandstofauto. Maar hier blijft het niet alleen bij: je kunt ook subsidie aanvragen als je elektrisch rijdt. Deze subsidie wordt de SEPP-subsidie genoemd. Check ook of jij in aanmerking komt voor deze subsidie. Zo wordt elektrisch rijden leuk én betaalbaar.

onlino

Related post

Leave a Reply